lapsen unettomuus

Kärsiikö lapseni unettomuudesta?

Mikä on riittävä määrä unta?

Unen tarve on yksilöllinen ja se muuttuu iän mukana. Vastasyntyneen unijaksot jakaantuvat tasaisesti läpi vuorokauden, mutta jo muutaman kuukauden iästä alkaen lapset nukkuvat suurimman osan uniajastaan yöllä. Murrosikään tullessa pimeähormoni melatoniinin eritys siirtyy myöhäisemmäksi, uni kevenee ja unen eri osat lyhenevät ja kokonaisuniaika vähenee.

Unen pituuteen vaikuttavat iän lisäksi monet eri tekijät. Esimerkiksi voimakas ruumiillinen rasitus väsyttää, ja paljon liikkuvat lapset ja nuoret saattavat tarvita keskimääräistä enemmän unta. Myös mieliala, stressi ja sairaudet voivat vaikuttaa nukutun unen pituuteen.

Yöunen määrä on todennäköisesti riittävä, jos lapsesi tuntee olonsa seuraavana päivänä virkeäksi ja levänneeksi.

Unilaskuri

Syöttämällä laskuriin lapsesi iän ja unipäiväkirjan avulla lasketun kokonaisuniajan, saat alustavan arvion lapsesi unen keston riittävyydestä.

Huomioithan, että unilaskuri ei ole diagnosointityökalu ja se ei korvaa lääkärin tekemää diagnoosia. Jos olet huolissasi lapsesi unen kestosta, ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaisiin.

Unilaskurin suositukset: Hirshkowitz M., et.al. National Sleep Foundation’s updated sleep duration recommendations: final report. Volume 1, Issue 4, December 2015; 233-243.

Unettomuuden diagnosointi

Unettomuudesta kärsivillä lapsilla on yleensä yksi tai useampi alla olevista oireista:

  • Nukahtamisvaikeudet
  • Yöheräily
  • Yövalvominen
  • Liian aikaiset aamuheräämiset
  • Sosiaaliset ongelmat
  • Käytösoireet, kuten yliaktiivisuus ja keskittymisvaikeudet

Jos jokin näistä oireista kuulostaa tutulta ja epäilet, että lapsesi kärsii unettomuudesta, kannattaa asiasta keskustella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Vain lääkäri voi asettaa unettomuuden diagnoosin. Ennen lääkärissäkäyntiä on hyvä valmistautua kuvailemaan lääkärille lapsesi oireita eli sitä, mitä oireita lapsella on, miten usein niitä ilmenee ja miten ne vaikuttavat lapsen käytökseen kotona, koulussa tai sosiaalisissa tilanteissa. Valmistautumista varten on tarjolla erilaisia työkaluja.

Lapsesi lääkärin kanssa käytävässä keskustelussa voi auttaa, jos otat käyttöön unipäiväkirjan tai Bears-unenseulontatyökalun ennen lääkärin vastaanottoa. Nämä työkalut löydät tämän sivuston Materiaalit ja työkalut-osiosta.

Kuka hoitaa unettomuutta?

Joskus lapsen unettomuuden tarkempaan diagnoosiin vaaditaan erikoislääkäriä, varsinkin autismikirjon lapsilla. Yleensä autismikirjon lapsia hoitaa moniammatillinen tiimi, johon kuuluu esimerkiksi lastenpsykiatri, lastenneurologi tai lastenlääkäri sekä sairaanhoitaja, toimintaterapeutti ja psykologi. Nuorilla lastenpsykiatrin tilalla hoitotiimiin kuuluu nuorisopsykiatri. Yhteistyö tiimin kesken auttaa diagnosoimaan ja hoitamaan lasten ja nuorten unettomuutta parhaalla mahdollisella tavalla.

Sivun asiasisällöstä vastaa Biocodex Oy. Lisätietoja tarvittaessa info@biocodex.fi.

Autismi ja unettomuus

Kärsiikö lapseni unettomuudesta?

Näin nukut paremmin

Materiaalit ja työkalut

Neuvoja lapsesi parempaan uneen ja uniongelmien alustavaan arviointiin lääkärissä käyntiä varten.

Tutustu materiaaleihin ja työkaluihin