autismikirjonhäiriö ja uniongelmat

Materiaalit ja työkalut

Hyödyllisiä materiaaleja, työkaluja ja linkkejä

Lääkärissäkäynnin lähtökohtana on avoin keskustelu lapsesi terveydestä. Alla olevat materiaalit ja työkalut auttavat sinua kuvailemaan lapsesi uniongelmia ja sitä, miten ne vaikuttavat niin lapsen käytökseen, kuin koko perheen rutiineihin ja elämänlaatuun. Valmistaudu myös kertomaan lääkärille mitä keinoja uniongelmien hallintaan on jo kokeiltu ja mitä niistä seurasi.

Sivun alareunan linkeistä pääset halutessasi etsimään eri asiantuntijatahojen ylläpitämiltä sivustoilta lisätietoa lasten ja nuorten unesta, autismikirjon häiriöstä (ASD) sekä aktiivisuuden- ja tarkkaavuuden häiriöstä (ADHD), joka on yleinen oheishäiriö autismikirjon lapsilla.

Lääkärissä käyntiin valmistautuminen

unettomuuden seulontatyökalu

Bears -seulontatyökalu

Tämä helppo viiden kohdan seulontatyökalu on kehitetty yleisimpien uniongelmien tutkimiseen. Vastaathan lapsesi uneen liittyviin kysymyksiin, siihen menee vain hetki. Jokaiselle ikäryhmälle – taaperoille, esikouluikäisille ja kouluikäisille lapsille – on oma vastaussarakkeensa.

Jos vastasit ”kyllä” kahteen tai useampaan kohtaan, saattaa se viitata siihen, että lapsesi kärsii unettomuudesta.

unipäiväkirja

Unipäiväkirja

Unipäiväkirja on vakiomuotoinen seurantatyökalu, joka tukee sinua, kun on aika keskustella lapsesi lääkärin kanssa tarkemmin lapsesi unettomuusoireista ja siitä, miten usein niitä esiintyy. Täytä päiväkirja päivittäin ainakin viikon ajan, ihannetapauksessa aamupäivän aikana, 2–3 tunnin kuluessa lapsesi heräämisestä.

unettomuuden hoito ja seuranta

Unettomuuden hoidonseurantalomake

Unettomuuden hoidonseurantalomake auttaa sinua vastaamaan lääkärin esittämiin kysymyksiin, joilla on tarkoitus arvioida lapsesi unettomuuden hoitoon aloitetun hoitomenetelmän tehoa. Täytä lomake ennen keskustelua lääkärin kanssa.

Vinkkejä parempaan uneen

unen huolto vinkkejä

Unen huolto -esite

Rentouttava nukkumisympäristö, johdonmukainen unirutiini ja tietyt elämäntapamuutokset voivat auttaa lastasi nukkumaan pidempään. Unen huolto -esitteestä löydät neuvoja ja hyödyllisiä työkaluja lapsesi parempaan uneen.

Unilaskuri

Syöttämällä laskuriin lapsesi iän ja unipäiväkirjan avulla lasketun kokonaisuniajan, saat alustavan arvion lapsesi unen keston riittävyydestä.

Huomioithan, että unilaskuri ei ole diagnosointityökalu ja se ei korvaa lääkärin tekemää diagnoosia. Jos olet huolissasi lapsesi unen kestosta, ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaisiin.

Unilaskurin suositukset: Hirshkowitz M., et.al. National Sleep Foundation’s updated sleep duration recommendations: final report. Volume 1, Issue 4, December 2015; 233-243.

Hyödyllisiä linkkejä

Lisätietoa autismikirjosta:
Autismiliitto
Autismisäätiö

Lisätietoa lasten ja nuorten unesta:
Terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL), Lapsen uni
Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL), Lapsen uni

Lisätietoa ADHD:sta:
adhdtutuksi.fi

*Huomautus: BEARS-seulontatyökalu ja unipäiväkirja eivät ole diagnosointityökaluja. Vain lääkäri voi diagnosoida unettomuuden.