
Usein kysyttyä
Usein kysyttyjä kysymyksiä
Et ole yksin lapsesi uniongelmien kanssa. Monissa muissakin perheissä pohditaan samoja asioita nukkumiseen liittyen. Ohessa alta löydät usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia lasten ja nuorten unesta ja unettomuudesta.
Mitä unettomuus tarkoittaa?
Unettomuus eli insomnia tarkoittaa toistuvaa vaikeutta nukahtaa ja pysyä unessa, liian aikaista heräämistä aamulla tai huonolaatuista yöunta tilanteessa, jossa henkilöllä on mahdollisuus nukkua. Unettomuuteen liittyy myös haittaa aiheuttavaa valveenaikaisen toimintakyvyn heikentymistä.
Miten yleistä unettomuus on?
Unettomuutta esiintyy koko lapsiväestössä 1–6 %:lla, mutta eriasteisten uniongelmien esiintyvyys voi olla jopa 50–80 % lapsilla, jotka kärsivät neurologisista kehityshäiriöistä, kuten autismikirjon häiriöstä (ASD).
Mistä tiedän kärsiikö lapseni unettomuudesta?
Lapsesi saattaa kärsiä unettomuudesta, jos hänellä on nukahtamisvaikeuksia, unessa pysymisen vaikeutta eli toistuvaa yöheräilyä, yövalvomista, liian varhaisia aamuheräämisiä ja/tai sosiaalisia ongelmia ja käytösoireita, kuten yliaktiivisuutta ja keskittymisvaikeuksia.
Jos olet huolissasi lapsesi unen riittävyydestä, varaa lapsellesi aika terveydenhuollon ammattilaiselle. Vain lääkäri voi diagnosoida autismikirjon lapsen unettomuuden.
Mikä on riittävä määrä unta?
Unen tarve on yksilöllinen ja muuttuu iän mukana. Unilaskurin avulla voit tarkistaa suositellun unen keston eri ikäryhmille. Kokonaisuniaika suositellun alueen ulkopuolella voi olla sopiva joissakin tapauksissa, mutta poikkeaminen kauas normaalilta alueelta on harvinaista ja voi olla merkki tai oire vakavista terveysongelmista.
Keskustele tarvittaessa lapsellesi sopivasta unen kestosta lapsesi tilanteeseen huolella perehtyneen terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.
Miksi unettomuus on tärkeää hoitaa?
Tutkimuksissa on osoitettu, että univaje heikentää autismikirjon lasten ja nuorten kognitiivisia taitoja (esimerkiksi keskittymiskyky, muisti ja uusien asioiden oppiminen) ja lisää käytösongelmia (esimerkiksi yliaktiivisuus, impulsiivisuus, mielialahäiriöt, sosiaalinen vuorovaikutus) myös päiväaikaan.
Unettomuus on hyvin kuormittavaa koko perheelle, sillä se lisää stressiä, haittaa vanhemman unta ja toimintakykyä päiväaikaan sekä heikentää elämänlaatua. Toisinaan autismikirjon lasten krooniset univaikeudet ovat myös taustalla tilanteissa, joissa vanhemmat tarvitsevat ulkopuolista apua arjesta selviytymiseen.
Mistä tiedän hyötyykö lapseni unettomuuden hoidosta?
Yleensä autismikirjon häiriön lasten unettomuuden hoidossa tavoitteena on alle 30 minuutin nukahtamisviive, pisimmän yhtenäisen unijakson kesto yli 6 tuntia ja unen kesto lapsen ikäryhmälle suositelluissa rajoissa.
Keskustele tarvittaessa lapsesi lääkärin kanssa hoidon vaikuttavuuteen liittyvistä asioista.
Sivun asiasisällöstä vastaa Biocodex Oy. Lisätietoja tarvittaessa info@biocodex.fi.